Hvordan lese sportsresultater?

Her får du en enkel oversikt over hvordan du skal lese sportsresultater på nett. Vi skal gjennomgå og lære deg mer om hvilke detaljer du skal legge merke til i løpet av kampen, og hvordan du kan gjøre vurderinger underveis for å satse penger på odds.

Når du er nybegynner i oddsverdenen er det viktig å kunne lese av sportsresultater på en korrekt måte. Om ikke kan du gå glipp av mange vesentlige detaljer før du leverer oddskupongen. Her skal vi komme med gode eksempler til hvordan du skal lese av informasjon underveis.

Mål og stillinger på sportsresultatene

Stillingstabell over scoringer og hvem som har scoret

På bildet ser du et typisk oppsett på stillingen i løpet av kampen. Her ser du at det ble 4 – 0 til Lyon, som betyr at Lyon fikk inn 4 mål mens Zurich endte opp med 0 mål.

Om det ikke står navnene på lagene med målene, er det hjemmelaget som representerer tallet til høyre, og bortelaget til venstre.

Under den totale stillingen ser du navnene på spillere som scoret i løpet av kampen, og i tillegg hvilket minutt de scoret. For eksempel «Horan 14′ betyr at denne spilleren scoret allerede etter fjorten minutter etter at kampen hadde startet.

 

Tabellen over lag og poeng

Når du følger med på spesielle sportsbegivenheter og fotballturneringer, er det viktig å kunne lese av tabellene riktig. Denne inneholder nøkkeltallene du bør kjenne til for å gjøre gode vurderinger i oddsmarkedene.

Her ser du de 5 øverste lagene i Premiere League i 2022, der Arsenal leder med 5 poeng over andreplassen Manchester City for tiden. Men hvordan har de regnet ut at Arsenal har 37 poeng, og hva står alle de forskjellige nummerradene for?

Vi kan begynne med å forklare initialene først over hver rad: 

  • P = Antall kamper spilt
  • W = Kamper vunnet
  • D = Uavgjorte kamper
  • L = Tapte kamper
  • GF = Mål scoret i løpet av kampene
  • GA = Antall mål mot seg
  • +/- = Målforskjellen

For hver kamp du vinner i Premiere League får du 3 poeng, og 1 poeng for uavgjort samt 0 poeng for tapte kamper. Når vi da tar antall kamper vunnet og ganger dette med 3, får vi totalt 36 poeng. deretter legger vi til 1 uavgjort kamp som til slutt blir 37 poeng.

Oppsett og resultater

Så la oss si at vi ønsker å satse penger på neste kamp Arsenal spiller. Da er det også viktig å se på resultatene i tidligere kamper.

Når Arsenal spiller på hjemmebane er de oppført på høyre side, og bortebane på venstre side. Om for eksempel Arsenal gjør det dårlig på bortebane kontra på hjemmebane, kan dette være viktig informasjon. På dette bildet så ser vi at Arsenal har egentlig prestert jevnt både på hjemmebane og bortebane. Så da kan vi gå videre til neste steg for å se hvilket lag Arsenal møter neste gang.

Lag mot lag statistikk

Ut i fra informasjon vi finner på nettet, skal Arsenal møte Westham på hjemmebane.

Her ser vi at lagene har møtt hverandre 29 ganger tidligere i turneringen, og statistikken viser en klar favoritt hvor Arsenal har vunnet 76 % av oppgjørene mellom disse to lagene. Denne statikken gir derimot ingen svar på om Westham har vunnet på hjemmebane tidligere eller ikke. I og med at Arsenal er på hjemmebane er det ganske stor sannsynlighet for at de vinner. Men vi skal ta en titt på statistikken for tidligere spilte kamper hjemme/borte i tillegg.

Her ser vi ut i fra tidligere kamphistorikk at vi må helt tilbake til 2016 for å finne en kamp hvor West Ham har vunnet. Men ser du hvilken bane de vant på? – Det var faktisk på bortebane!

Statistikk kan ikke forutsi resultater 100 %

Nå som du har fått litt innføring i hvordan du leser av sportsresultater og statistikk, er overstående et godt eksempel på at ikke alt kan forutsi alt med statistikk. Men det kan kan derimot gi deg et lite fortrinn om du tipper eller spiller på odds på flere kamper samtidig for å jevne ut eventuelle tap med vinnere. Men gambling er gambling, og det er ikke bestandig gevinst selv om du blir flink til å lese tall og følger med på hver eneste kamp.

Selv om du blir veldig god på å analysere kamper og tall, er det fortsatt viktig at du ikke spiller for mer enn det lommeboken har råd til. Profesjonelle som jobber med sportsbetting vet også dette – du vinner ikke alltid uansett hvor mye du forbereder deg før en kamp.